Hoppa till innehåll

20-års jubileum – Kulturpristagare 2021 Askersunds kommun

2021 firar vi 20 år! Tänk vad mycket som hänt genom åren!

Vi kunde inte ana att spelningen på Båtklubben i Askersund skulle bli startskottet på vår 20 år långa resa. Det var nämligen då fick frågan för första gången, Om man vill boka Er  – Vad kostar det?

Stapplande steg

Våren 2001 fick vi så in lite småjobb i Närketrakten. Hembygdsgårdar, privata fester och andra tillställningar. Via ett jobb på Sandbäckens Loge, fick vi kontakt med en bokare som skickade oss till Gävle. Bokaren ringde efteråt och överöste oss med positiv feedback. Det jobbet tog oss ett steg vidare och ut i landet. Så gick det till när vi tog första stapplande stegen som Systrarna K. Namnet som självaste Loket en gång döpte oss till. Våren 2003 var vi Gästartister i Askersunds manskörs stora Vårshow och det gav oss ännu mer vind i seglen.

Nöjesvågen och Reseträffar

Inte hade vi kunnat tro att vi sedan på Nöjesvågen 2006, fick en hel båt att luta, då alla skulle lyssna på oss och att vi efter denna resa fick en otrolig skjuts i karriären. Vi har farit kors och tvärs i Sverige. Gjort Julshower i Alingsås, Lysekil och Varberg. Vi har gjort små turnéer i Värmland och utmed Göta kanal. Genom ytterligare kontakter hamnade vi på Ålands hav, där vi sjungit och spexat på roliga och fantastiska reseträffar ombord på båtarna till Riga, Tallinn, Helsingfors och Åland.

Flygplan, loger och Ingemar Stenmark

Vi minns också när vi fick flyga med alla kläder och rekvisita till Luleå och den gången vi delade loge med Lasse Stefanz i Norge. Låten ”Upp och hoppa, ligg inte och dra dig” som fick 1000 personer på Postens personalfest att hoppa på Conventum i Örebro. Logedelandet med Göingeflickorna Husby, med The Poodles i Norrtälje och Nick Borgen i Stockholm. Vi har medverkat vid flertalet festivaler och galor och showat  tillsammans med många härliga artister och musiker.

En varm sommar reste vi upp med propellerflyg till Tärnaby med vår barnshow ”En svängom i Astrids Värld” och visste då också att självaste Ingemar Stenmark skulle finnas på plats. Åsa, släpade sin skidhjälm i packningen och med hem fanns autografen skriven på hjälmen.

Astrid och Barnens sånger 

Våren 2004 repade vi garaget hemma i Åmmeberg och satte ihop vår Astrid show, som vi sedan spelat i över 16 år på många olika ställen. Vi är förundrade och tacksamma över detta. Vi har spelat föreställningen 14 år på Spelgården i Wadköping där har de sjungits för full hals i publiken! Vi har tagit vår show även upp till fjällen och showat under Junior Days på Kläppen Ski resort.

Att vi även fått förtroendet att spela Trulle och Trulsa, och klättra uppför stegpinnen har vi Anita Palmqvist, författaren till Trulle, att tacka för. Ett mött på en loppis i Askersund och sedan var det igång! Vi är oerhört tacksamma för detta samarbete.

Branden

2015 hände något som nästan satte stopp för oss. Vi var på väg med vår Astrid show mot Mariehamn och Åland, då vi nås av samtalet att vår släktgård stod i lågor. Allt stannade. Med Pippiriggen i bilen vände vi i Sundbyberg och åkte tillbaka hem.

Allt brann upp, alla bilder, all rekvisita, allt som vi under så många år samlat. Scenkläder och privata saker. Det tog hårt på oss och framförallt för Karin, då hon också bodde på gården. Det som inte dödar härdar heter det och föder också nya tankar. Vi reste oss så sakteliga och startade Systrarna K HB och med det,  sätter vi nästan alla våra jobb själva numera.

Vi har upplevt så mycket och vill fortsätta med  Systrarna K i många år till. Vi kan summera våra 20 år med nära 1200 spelningar och vi har besökt över 150 vackra platser.

20 roliga år att minnas och det beror lite på,  att Karin vårvintern 2001, efter vår första spelning, sa följande: ”Jag har ju sett två tjejer i Norge som showar till musikbakgrunder… Ska vi inte också prova  det? ”